donderdag 11 september 2008

Haagsche Hopjes en koffieijs in Seattle


Er zijn van die dingen die je echt alleen maar in of uit Nederland kunt halen. Hoewel, wij halen ons maandelijks voorraadje Oorspronkelijke Haagsche Hopjes van Rademaker bij de Husky Deli in West Seattle. Ze verkopen er heel wat Europese kruidenierswaren, waaronder ook drop, alles zoals gebruikelijk wel wat duurder dan in Nederland, maar ja, wie daarover zeurt is een kniesoor.

Ze maken bij Husky goedbelegde sandwiches, en je kunt er op een barkruk voor het raam zitten, of aan een bar tussen raam en counter. Geen gekke plek voor een snel hapje. Hun vleeswaren zijn goed en de soep is niet te versmaden. Ook staan buiten stoeltjes, met name voor de ijsklanten.

Toen we slechts een blokje verderop woonden liepen we in de zomer vaak eventjes naar Husky voor een bolletje van hun zelfgemaakt ijs. Vooral het koffieijs is uitstekend. Zelf maak ik het overigens ook net zo lekker in de ijsmachine die ik heb aangeschaft toen we gingen verhuizen naar een buurt zonder ijssalon waar je naar toe kunt lopen.

Het voordeel van het zelf koffieijs maken is dat je dé-café oploskoffie kunt gebruiken, wat weer een hoop hartkloppingen scheelt. Nee, heus! Toen we nog op Queen Anne woonden (ja we hebben heel wat buurten aangedaan in de afgelopen 14 jaar) gingen we 'savonds naar Café Apassionato waar ze Snoqualmie ijs verkochtten, wat echt verrukkelijk is, maar behalve dat mijn tikkertje op hol sloeg, ging de deksel tussen maag en slokdarm ook klepperen vanwege het hoge vetgehalte. Ik heb dan ook ge-experimenteerd met "half & half", met minder vette melk, en ook met yogurt. Volle room en melk blijft het lekkerste. Tja, het is een beetje kiezen of delen.

Hierbij het Cuisinart recept voor koffieijs:

Prep: 5 minutes, plus 2025 min. chillling time; optional 2 hours to ripen in the freezer.
Makes ten 1/2 cup servings.

1 cup whole milk, well chilled.
3/4 cup granulated suger (I like to use a little less)
2-3 tablespoons instant espresso or coffee, to taste (Trader Joe's decaf tastes very good)
2 cups heavy cream, well chilled
1 teaspoon pure vanilla extract (which I omit, and we don't miss it)

In a medium bowl, use a hand mixer or a whisk to combine milk, granulated sugar, and instant coffee powder until the sugar and the coffee is dissolved, about 1-2 min. on low speed. Stir in the heavy cream (and vanilla). Turn the machine ON, pour the mixture into the freezer bowl and let mix until thickened, about 25-30 minutes.

Geen opmerkingen: